was successfully added to your cart.

Koszyk

Jedzenie kanapek stało się naszym przyzwyczajeniem. Śniadania i kolacje obfitują w pieczywo i słodkie bułki. Nawyki pielęgnujemy bardzo długo a ich zmiana bywa trudna i nieskuteczna. Oczywiście jednym z rozwiązań jest unikanie tego typu pożywienia. W polskiej kulturze kulinarnej okazuje się być jednak wyzwaniem. Śniadanie bez chleba? Co za absurd. A jednak udaje się coraz większym grupom.

Pieczywo kupujemy zazwyczaj wyglądem i zapachem w sklepie. Coraz więcej spotykamy wiejskich chlebów obsypanych mąką jednak lekkich i „pustych” w środku. Dzisiejsze chleby coraz bardziej bogate są w środki konserwujące, spulchniacze czy aromaty, aniżeli w składniki odżywcze. Z pomocą przychodzą bajgle.

Jeśli trudno Ci rozstać się z kanapkami i czujesz potrzebę zagryzania posiłku chrupiącą skórką chleba, śmiało przetestuj bajgle kokosowe. Są bogate w błonnik, nie zawierają glutenu, w dodatku pysznie smakują, szczególnie z pastami z warzyw. Jeśli spożywasz pieczywo, łącz je tylko z warzywami. Wtedy trawienie przebiega poprawnie i lżej. Łap przepis:

Składniki:

  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki maki z maranty
  • 1 łyżeczka sody opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Połącz sypkie produkty i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
  4. Dolej wodę i olej kokosowy. Połącz wszystkie składniki mieszając (ugniatając) ok 3 min.
  5. Następny roluj ciasto i uformuj kształt bajgla.
  6. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch i piecz 20-30 minut.

Wskazówka:

Możesz wierzch posypać makiem, ziołami, czarnuszką lub sezamem.

Smacznego!

Leave a Reply