fbpx
was successfully added to your cart.

Niby danie tureckie a jednak możliwe do przygotowania w Polsce. U nas w wersji bezglutenowej. W dodatku bez jajek i zbędnych alergenów. Zdowa słodycz również dla dzieci. Polecamy ją jako przekąskę i deser oczywiście dla tych, którzy poziom cukru maja uregulowany 🙂

Ciasto:

  • 3 żółte plantany
  • ½ łyżeczki soli morskiej.
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • ¾  szklanki mąki z tapioki

Nadzienie:

  • 200g pasty kokosowej
  • 1 łyżka karobu
  • 2 garście siekanej suszonej morwy
  • 200g drobno krojonych suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190C.
  2. Dużą blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy tłuszczem.
  3. Wszystkie składniki ciasta, oprócz tapioki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
  4. Dodajemy tapiokę i całość łączymy dużą łyżką.
  5. Tak powstałe ciasto smarujemy na całej powierzchni blachy.
  6. Umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno być giętkie.
  7. Pastę kosową łączymy z karobem i smarujemy wystudzone ciasto.
  8. Na całej powierzchni pasty umieszczamy morwę .
  9. Na krawędzi pierwszego zawinięcia, wzdłuż kierunku zakręcenia, umieszczamy siekaną śliwkę i rolujemy do końca, formując dłońmi zwartą roladę.
  10. Podajemy krojąc skośnie z konfiturą.

 

Smacznego!