fbpx
was successfully added to your cart.

Jeśli masz ochotę na pyszny letni tort z owocami, w dodatku bez jajek,  bez glutenu i jakichkolwiek lektyn zbożowych oraz bez nabiału, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Owoce mogą być dowolne, my natomiast wybieramy te, które mają najwięcej antyoksydantów. Sezon jagodowo – borówkowy trwa bardzo krótko i trzeba spieszyć się z uzupełnieniem zimowych deficytów. Jagody posiadają szereg właściwości leczniczych, które z sukcesem wspierają procesy naprawcze organizmu. Zapraszamy na deser, który nie jest słodki, lubią go dzieci, w dodatku jest bardzo delikatny dla układu pokarmowego i chroni układ odpornościowy przed inwazją substancji alergicznych.

Ciasto:

  • 2 duże zielone plantany (banany warzywne)
  • 1 żółty banan
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka stewii (również syrop klonowy dobrze się sprawdza)
  • 1/4 szklanki karobu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 szklanki świeżych jagód

Krem:

  • 1 duże, miękkie awokado
  • 1 banan
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki miodu (syrop klonowy także spełni swoją rolę)
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
  2. Tortownicę smarujemy tłuszczem kokosowymi.
  3. Puree z dyni, banan, olej kokosowy i ocet umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę.
  4. Dodajemy plantany, sodę, stewię, karob i cynamon.
  5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy do konsystencji zwartego ciasta.
  6. Przekładamy do tortownicy i umieszczamy w piekarniku.
  7. Pieczemy 25-30 minut do czystej wykałaczki.
  8. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę i dokładnie smarujemy ciasto.

UWAGA! Ciasto musi ostygnąć przed dekoracją.

  1. Na wysmarowane ciasto wysypujemy jagody bądź dowolne lekkie owoce.

Wskazówka:

Osoby poza AIP (czyli protokołem żywieniowym dla osób z chorobami o podłożu autoagresywnym) zachęcamy do skorzystania z laski wanilii bądź siekanych orzechów, np. brazylijskich.

Smaczności ! 🙂