fbpx
was successfully added to your cart.

Dzięki rosnącej świadomości społeczeństwa względem zintegrowanej opieki medycznej, opinia publiczna coraz częściej szuka wiarygodnych praktyków, którzy poprowadzą ich drogą ku lepszemu zdrowiu. Odżywianie jest jednym z kluczowych czynników w procesach naprawczych, profilaktycznych a także  w procesach utrzymania go na zadowalającym poziomie.

Instytut Medycyny Funkcjonalnej zapewnia profesjonalne szkolenia z zakresu żywienia i dietetyki w chorobach przewlekłych. Przygotowuje ludzi do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, wspiera rozwojowo i wskazuje nowe trendy myślenia oraz podejścia do odżywiania. Wszyscy Ci, którzy szukają innowacyjnych, nowych i dynamicznych sposobów powrotu do zdrowia odnajdą swoją przestrzeń w działaniach Instytutu.

System holistyczny podkreśla odpowiedzialność osobistą. Relacje między osobami szukającymi wsparcia a wspierającymi opierają się na wzajemnym zaufaniu i poszanowaniu pracy obu stron. Celem dietetyki holistycznej jest ujednolicenie sposobu odżywiania, stylu życia i emocjonalnych predyspozycji osoby zmagającej się z dolegliwościami. Zróżnicowany program edukacji obejmuje zdyscyplinowany program żywienia i zmian nawyków żywieniowych w oparciu o rozwój osobisty, suplementację i samoświadomość. Dzięki niej człowiek zyskuje wiedzę, wsparcie i odpowiedzialność za swoje działania.

Dietetyka holistyczna to praktyczne umiejętności w zintegrowanej drodze po zdrowie. Poprzez warsztaty, pracę i coaching rozwijamy swoje kompetencje i świadomie zmieniamy styl życia. Już dziś system opieki medycznej w Stanach Zjednoczonych kładzie największy nacisk na profilaktykę chorób w oparciu o system żywieniowy.

Filarami dietetyki holistycznej są:

  1. Najnowsze badania naukowe w dziedzinie żywienia.
  2. Analiza osiągnięć naukowych w stosowaniu zintegrowanych terapii żywieniowych.
  3. Biochemiczne aspekty zmian w organizmie spowodowane wdrożeniem tego typu żywienia.

Prawidłowe odżywianie jest podstawą optymalnego zdrowia i fenomenalnej kondycji psychofizycznej.  Celem holistycznego żywienia jest ułatwienie powrotu do zdrowia, wspomaganie planu naprawczego organizmu jak również zbudowanie silnej podstawy dla długoterminowych osiągnięć zdrowotnych.

Holistyczne odżywianie skupia się na:

  1. Kształceniu z podstawowych zasad żywienia.
  2. Włączeniu pokarmów naturalnych.
  3. Pokonywaniu przeszkód w realizacji całościowego planu żywienia.
  4. Tworzeniu prostych zasad odżywiania.
  5. Opracowaniu całościowego menu.
  6. Wspomaganiu naturalnymi suplementami.
  7. Szczegółowym wglądzie do najnowszych badań naukowych z dziedziny żywienia.
  8. Analizie przewlekłych schorzeń i indywidualnemu dopasowaniu rozwiązań dietetycznych i zaleceń.

Jedzenie nie tylko dostarcza energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu w codziennym życiu. Ono ciągle dostarcza składniki odżywcze, które są niezbędne do budowy i regeneracji tkanek ciała, kości i mięśni.

Zdrowa dieta może być podzielona na trzy kategorie:

  1. Makro składniki odżywcze: węglowodany, białka i tłuszcze
  2. Mikroelementy: witaminy i minerały
  3. Włókna, stanowiące cześć diety, do których zalicza się m.in. błonnik

Mimo wszelkich przeszkód jesteśmy na dobrej drodze. Coraz częściej spotykamy podejście integracyjne w leczeniu wielu schorzeń, nie tylko przewlekłych. Połączenie medycyny funkcjonalnej, profilaktyki chorób i holistycznej dietetyki klinicznej zyskuje coraz większą rzeszą zwolenników także w świecie medycyny akademickiej. Rozwijamy się zmieniając świat.

Leave a Reply