fbpx
was successfully added to your cart.

Kasza jaglana to cudowny produkt o właściwościach przeciwgrzybiczych, bogatych w krzem. Wzmacnia nerki i ma działanie moczopędne. Jeśli obserwujesz u siebie zakwaszenie organizmu, cokolwiek to dla Ciebie oznacza :D, proso będzie fantastycznym wyborem. Ze względu na alkaliczną naturę prosa, często gotuje się je bez soli. Więcej o kaszy znajdziesz tutaj. Tymczasem zapraszam Cię na kotlety jaglane,j w wersji obiadowej w towarzystwie warzyw.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 300 g pieczarek lub innych grzybów
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka korzeń,
  • kawałek selera
  • 4 podsmażone cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • ulubione przyprawy (tymianek, bazylia, oregano, cząber, lubczyk, natka pietruszki, kolendra, rozmaryn, szałwia, etc)
  • Tłuszcz do smażenia – masło klarowane lub olej kokosowy.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Grzyby posiekanej w drobną kostkę.
  4. W tym czasie ugotuj kaszę (bez masła) z wodą.
  5. Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż cebulę przez chwilę.
  6. Następnie dorzuć warzywa i wszystko smaż aż zmięknie.
  7. W międzyczasie dodaj ulubione przyprawy (u mnie lubczyk, sól kłodawska i natka pietruszki) i chwilę duś.
  8. Połącz warzywa z kaszą i formuj kotlety. Smaż na rozgrzanej patelnii z odrobina tłuszczu

Smacznego!