fbpx
was successfully added to your cart.

Awokado, obok oliwek, to nasz ulubiony dodatek do sałatek, jajek i mięsa. Sprawdziło się także znakomicie w postaci kremu. Co prawda najlepiej smakuje na zimno jednak w połączeniu z gorącymi krewetkami prosto z patelni i świeżym szczypiorkiem…palce lizać!

Składniki:

    • 3 dojrzałe awokado
    • ½ posiekanej czerwonej cebuli
    • 1 ½ łyżki soku z cytryny
    • ¼ szklanki gęstej śmietanki kokosowej
    • 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
    • ¼ łyżeczki soli morskiej
    • Kilka podsmażonych krewetek
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieszczamy miąższ awokado, szalotkę, sok z cytryny, śmietankę kokosową, bulion warzywny i sól morską.
  2. Całość miksujemy na gładką, kremową masę.
  3. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
  4. W tym czasie delikatnie podsmażamy krewetki z obu stron.
  5. Krem podajemy schłodzony, z dodatkiem krewetek i przyozdobiony siekanym szczypiorkiem.

 

Wskazówka:

Zamiast krewetek można użyć mięso kraba, kurczaka bądź indyka. Najlepiej spożyć od razu po wykonaniu. Awokado bez pestki czarnieje.

 

Smacznego!