fbpx
was successfully added to your cart.

Sposób odżywiania w życiu każdego człowieka odgrywa bardzo ważną rolę. Nie bez przyczyny zwykliśmy mawiać, że jesteś tym, co jesz. W tych słowach kryje się sama prawda, ponieważ producenci żywności, chcąc zwiększyć swoje zyski i atrakcyjność produktów, coraz chętniej stosują syntetyczne dodatki, konserwanty a nawet potrafią zmieniać strukturę oferowanej przez siebie żywności. W tradycyjnej medycynie chińskiej dobór odpowiednich produktów spożywczych stanowi swoisty fundament, na którym człowiek może oprzeć swoje zdrowie lub chorobę. Azjaci znani są ze swej długowieczności, a zawdzięczają ją m.in. odpowiedniej diecie, opartej na pełnowartościowych składnikach pochodzenia naturalnego. Zdrowe odżywianie pomaga mieszkańcom Dalekiego Wschodu w utrzymaniu równowagi pomiędzy energiami Yin i Yang, co z kolei przekłada się na radość, którą czerpią z życia.

Odżywianie w chorobie jest szczególnie ważne, gdyż ten stan informuje nas o deficytach, jakie powstały w organizmie. Większośc chorób, o ile nie wszystkie są wynikiem niedożywienia i niedotlenienia, głównie te o charakterze przewlekłym. Stosowanie się do zaleceń specjalnej diety leczniczej może znacznie zwiększyć szanse na pokonanie nowotworu, chorób neurodegeneracyjnych, do których zaliczamy chociażby chorobę Parkinsona, chorobę Alzheimera czy stwardnienie rozsiane, wszelkich chorób o podłożu immunologicznym, do których zaliczamy zapalenie tarczycy Hashimoto, chorobę Graves’a – Basedov’a, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, znane jak colitis ulcerosa, chorobę Leśniowskiego – Crohna, wszelkie choroby skóry takie jak AZS, łuszczyca czy trądzik różowaty oraz reumatoidalne zapalenie stawów, fibromialgię czy wszelkie choroby zaliczane do kobiecych – zespół policystycznych jajników, endometriozę czy mięśniaki macicy. Wsparciem dla osoby zmagającej się z przewlekłą chorobą bywają bardzo często zioła, które stanowią nieodzowną część dobrze ułożonej diety leczniczej. Model odżywiania organizmu w chorobie musi być zawsze dobrany indywidualnie i dostosowany do potrzeb chorującego, z uwzględnieniem etapów zdrowienia.

Niestety diety lecznicze nadal cieszą się małym uznaniem. Odżywianie w chorobie to ciągle zagadnienie, którego nie chcemy poruszać. Przyzwyczajeni do konkretnego modelu odżywiania, nie chcemy zmieniać dotychczasowych nawyków uważając, że odżywianie wcale nie wpływa na kondycję organizmu. Do dziś nie wynaleziono jednego skutecznego leku na daną chorobę, dlatego nie dziwi fakt, iż ludzkość odwołuje się do coraz nowszych metod w nadziei, że jedna z nich będzie tą zbawienną. Odżywianie w chorobie stanowi podstawę w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej a medycyna zachodnia zaczyna dorównywać jej kroku. Ważne jest bowiem nie tylko to, co jemy, ale również w jakiej ilości i skąd pochodzi dane pożywienie. Do tego odpowiednie nawodnienie, odpoczynek, sen i receptę na zdrowie mamy gotowe.

Leave a Reply