fbpx
was successfully added to your cart.

Okres Świąt to przede wszystkim krzątanina w kuchni i celebrowanie rodzinnej atmosfery. Każda Pani Domu przygotuje danie, w które włoży serce, miłość i smak. Serniki, makowce i sękacze zawitają na świątecznych stołach a ja zapraszam na bezglutenowe pierniki, które fantastycznie sprawdzą się także poza tym szczególnym okresem. W dodatku mają dużą ilość rozgrzewających przypraw, które dodadzą energii wyziębniętym organizmom.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 ml miodu płynnego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 ml stopionego masła klarowanego
  • łyżka cynamonu, goździków i kardamonu
  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej: miód, olej kokosowy oraz wszystkie przyprawy i kakao do roztopienia się oleju.
  2. W osobnym garnuszku rozpuść masło.
  3. W misce umieść mąki oraz sodę/proszek.
  4. Dolej przestudzony, słodki płyn i całość zacznij wyrabiać. Na koniec dodaj masło.
  5. Ciasto powinno być gęste, lekko kruszące się, ale jednolite.
  6. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki. WAŻNE! Jeśli umieścisz ciasto w zamrażalniku, może wówczas stać się zbyt twarde.
  7. Ciasto po schłodzeniu najlepiej krój na grube plastry a następnie wałkuj na stolnicy do grubości około 4 mm.
  8. Wykrawaj ulubione kształty.

SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

 

Leave a Reply