Wywiady

Rozmowy o zdrowiu, dobrym jedzeniu i leczeniu z osobami ze świata medycyny zintegrowanej i nauki.

Odżywianie

Dr Michał Mularczyk – „Trawienie”

Sposób w jaki trawimy i przyswajamy pokarmy ma kluczowe znaczenie w utrzymaniu zdrowia. Wszelkie choroby swój początek mają w jelitach.

Dr Michał Mularczyk – „Błędy żywieniowe”

Spożywanie dobrej jakości produktów to trochę za mało by uchronić się przed dysfunkcyjnym działaniem układu pokarmowego. Wiele nawyków i przyzwyczajeń żywieniowych okazuje się być przyczyną niestrawności i poważnych chorób.

Dr Michał Mularczyk – „Kiedy i jak mamy jeść”

Organizm funkcjonuje w cyklu dobowym, od którego zależą jego funkcje życiowe. Późne jedzenie nie zawsze bywa kontrowersyjne pod warunkiem, ze przestrzegamy kilku zasad.

Celina Chacińska – „Żywienie optymalne – dieta Jana Kwaśniewskiego”

W zależności od dolegliwości, z jakimi zmaga się nasz organizm, w powrocie do zdrowia istotna jest dieta i sposób naszego odżywiania.

Zdrowie

Dr Wojciech Ozimek – „Profilaktyka zachorowań odkleszczowych”

Możemy ustrzec się przed wieloma chorobami dzięki wiedzy, jaką posiadamy w zakresie profilaktyki chorób. Zapobieganie dolegliwościom ma ogromny wpływ na życie organizmu i jego przyszłość.

Mgr farm. Janusz Nawolski – „Witamina D3”

Jest jedną z ważniejszych witamin w organizmie, która, występując w dwóch metabolitach, odpowiada na różne procesy biochemiczne.

Dr Andrzej Cieśla – „Psychosomatyka”

Istnieje wiele chorób o podłożu psychosomatycznym czyli takich, w których za przyczynę pierwotną uważa się uwarunkowania psychologiczne.  Brak umiejętności adaptacji do środowiska (stres, wysokie oczekiwania, konflikty rodzinne) bywa początkiem dysfunkcji organizmu na poziomie biochemicznym.

Mgr Natalia Wawszczyk – „Fizjoterapia uroginekologiczna 1/3”

Mięśnie dna miednicy u kobiet to filar ich zdrowia, szybkiego porodu bez komplikacji i takiej samej regeneracji po nim.

Mgr Natalia Wawszczyk – „Fizjoterapia uroginekologiczna 2/3”

Każda dolegliwość ze strony dna miednicy, jak bolesne współżycie czy nietrzymanie moczu powinno być sygnałem dla kobiety, że te okolice wymagają od niej większej uwagi.

Mgr Natalia Wawszczyk – „Fizjoterapia uroginekologiczna 3/3”

Istnieje wiele technik i metod, w jaki sposób możemy zadbać samodzielnie o mięśnie dna miednicy. Do najpopularniejszych zaliczamy biofeadback.

Dr Wojciech Ozimek – „Pasożyty”

Przyczyną wielu przewlekłych chorób, o ile nie wszystkich, są ukryte infekcje pasożytnicze, o których nie słyszymy w standardowych gabinetach lekarskich. Mimo bogatej diagnostyki, wykrycie pasożytów w ogólnie dostępnym laboratorium diagnostycznym graniczy z cudem. By żyć długo w zdrowiu warto wprowadzić regularne oczyszczanie organizmów całej rodziny.

Dr Michał Mularczyk – „Układ krążenia”

Na całym świecie za główną przyczynę zgonów uważa się powikłania, które dotykają układ krwionośny. Bez względu na to, czy choroba dotyka bezpośrednio tego układu czy w ogóle nie jest z nim skorelowana, układ krążenia stanowi dzisiaj wyzwanie nie tylko  dla kardiologów.

Edukacja

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka – „Cała prawda o jajkach”

Należą do grupy najbardziej odżywczych i jednocześnie naturalnych produktów spożywczych. W niektórych kręgach nadal obwinia się je za wzrost cholesterolu i przyczynę miażdżycy. W chorobach z autoagresji eliminuje się je z diety na okres min. 1 miesiąca. Czy warto bać się jajek?

Barbara Tabaczyńska – „Budowanie świadomości żywieniowej u dzieci”

Kolorowe i chemiczne jedzenie, słodycze czy też napoje gazowane stanowią dzisiaj podstawę diety naszych młodych pokoleń. Nic w tym dziwnego, że coraz więcej dzieci zaczyna chorować na choroby zarezerwowane dla dorosłych.

Lek. Med. Andrzej Cieśla – „Medycyna bioinformacyjna”

Jest dziedziną, która wskazuje na przyczyny chorób związane z polem bioinformacyjnym, zwanym również kwantowym. Człowiek funkcjonuje na wielu płaszczyznach i każda z nich odgrywa istotna rolę w powstawaniu choroby, jej rozwoju oraz remisji.

Dr Jan Pokrywka – „Normobaria”

To stan ciśnienia atmosferycznego najbardziej sprzyjający zdrowiu i długowieczności człowieka, wynoszący ok. 1500 hPa. Dzisiaj oddychamy i żyjemy w szkodliwej dla swego zdrowia, a nawet zabójczej dla życia,  niesprzyjającej, gazowej atmosferze.

Prof. dr hab. Iwona Wawer – „Woda”

To najważniejszy składnik budulcowy naszego całego ciała. Jej ilość wypijana w ciągu dnia i jakość, odgrywają bardzo istotna rolę nie tylko w powrocie do zdrowia. Przyczyną znacznej liczby chorób jest odwodnienie.