Prosta, niezwykła i pyszna. Łasuchom uwielbiającym słodki smak proponuję dodać odrobinę syropu klonowego bądź liści stewii. Plantan to warzywny bana, a tak na prawdę hybryda dwóch odmian, która nie występuję dziko w przyrodzie. Posmakiem przypomina ziemniak i tak na prawdę zawartość dużej ilości skrobi to jego atut. Dzisiaj fenomenalnie zastąpił mąkę i oto deser – Babka Plantanowa 🙂
Składniki:
-
- 3 dojrzałe, żółte plantany
- 6 jajek
- 1 łyżeczka sody
- Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
- Plantany obieramy i wrzucamy do malaksera.
- Dodajemy jajka i sodą. Blendujemy.
- Blachę smarujemy tłuszczem (olejem kokosowym, smalcem gęsim)
- Powstałą masę wylewamy na blaszkę.
- Pieczemy około 40 minut.
Wskazówka:
Podajemy z miodem i cynamonem bądź powidłami.