was successfully added to your cart.

Koszyk

Prosta, niezwykła i pyszna. Łasuchom uwielbiającym słodki smak proponuję dodać odrobinę syropu klonowego bądź liści stewii. Plantan to warzywny bana, a tak na prawdę hybryda dwóch odmian, która nie występuję dziko w przyrodzie. Posmakiem przypomina ziemniak i tak na prawdę zawartość dużej ilości skrobi to jego atut. Dzisiaj fenomenalnie zastąpił mąkę i oto deser – Babka Plantanowa 🙂

Składniki:

    • 3 dojrzałe, żółte plantany
    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
  2. Plantany obieramy i wrzucamy do malaksera.
  3. Dodajemy jajka i sodą. Blendujemy.
  4. Blachę smarujemy tłuszczem (olejem kokosowym, smalcem gęsim)
  5. Powstałą masę wylewamy na blaszkę.
  6. Pieczemy około 40 minut.

Wskazówka:

Podajemy z miodem i cynamonem bądź powidłami.

Leave a Reply