was successfully added to your cart.

Koszyk

Rewelacyjne, rodzinne danie. Fantastycznie sprawdza się w wersji obiadowej i kolacyjnej. Idealnie pasuje na wynos i do odgrzania. Solidna dawka protein i długo utrzymująca się sytość. Mimo problematycznego zestawienia węglowodanów z białkiem, zachęcamy do sprawdzenia przepisu w Waszej kuchni. Jeśli grzeszymy to z głową a taki grzeszek z pewnością zostanie wybaczony.

Składniki:

Nachos:

  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Sos boloński:

  • 1 żółta cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 400g wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pasta z awokado:

    • 1 awokado
    • Sól morska
    • 1 łyżka soku z limonki bądź cytryny
    • Opcjonalnie siekane liście kolendry
    • Szczypiorek
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim krążki ziemniaków. Pieczemy około 20 minut do wyrazistej zmiany koloru.
  4. W tym czasie na patelni topimy olej kokosowy. Dodajemy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i chwilę razem podsmażamy.
  5. Dodajemy mieloną wołowinę i energicznie mieszając smażymy około 5 minut.
  6. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wszystko łączymy. Tak powstały sos doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy temperaturę do średnio-niska.
  7. Dusimy pod przykryciem przez 20-25 minut, mieszając regularnie.
  8. Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę.
  9. Na talerzu układamy w kolejności: nachos, sos boloński, pasta z awokado. Wszystko obsypujemy świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Leave a Reply