Awokado, obok oliwek, to nasz ulubiony dodatek do sałatek, jajek i mięsa. Sprawdziło się także znakomicie w postaci kremu. Co prawda najlepiej smakuje na zimno jednak w połączeniu z gorącymi krewetkami prosto z patelni i świeżym szczypiorkiem…palce lizać!
Składniki:
-
- 3 dojrzałe awokado
- ½ posiekanej czerwonej cebuli
- 1 ½ łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki gęstej śmietanki kokosowej
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- Kilka podsmażonych krewetek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W blenderze umieszczamy miąższ awokado, szalotkę, sok z cytryny, śmietankę kokosową, bulion warzywny i sól morską.
- Całość miksujemy na gładką, kremową masę.
- Chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
- W tym czasie delikatnie podsmażamy krewetki z obu stron.
- Krem podajemy schłodzony, z dodatkiem krewetek i przyozdobiony siekanym szczypiorkiem.
Wskazówka:
Zamiast krewetek można użyć mięso kraba, kurczaka bądź indyka. Najlepiej spożyć od razu po wykonaniu. Awokado bez pestki czarnieje.
Smacznego!