was successfully added to your cart.

Koszyk

Kalafior to bomba witaminowa, w której znajdziemy także mieszankę błonnika, beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu, żelaza, manganu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi a także fluoru, jodu i… chloru. W połączeniu z dobrej jakości białkiem, jakim jest ryba w naszym przepisie, stanowi bardzo pożywne i gęsto odżywcze danie, nie tylko na obiad. Mimo, że owiany jest złą sławą za przynależność do grupy roślin psiankowatych, dedykowany jest dla każdego, szczególnie dla osób zmagających się z chorobami układu odpornościowego, gdyż zawiera sulforafan, związek chemiczny przyspieszający usuwanie z organizmu trujących substancji o potencjale do tworzenia komórek rakowych. Zatem, gotujemy:

Krem z pieczonego kalafiora z białą rybą

Składniki:

  • 1 kalafior (różyczki)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 pory pokrojone w talarki
  • 2 duże grzyby Portabello, posiekane
  • 1 łyżka tymianku
  • 4 szklanki bulionu z kości
  • Sól
  • Smalec gęsi
  • 0,5 kg białej ryby
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • Wytopione paski boczku do dekoracji
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Umyte różyczki kalafiora umieszczamy w, wysmarowanej smalcem gęsim, blasze.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy przez 25 minut.
  3. W tym czasie na smalcu w garnku dusimy pory, czosnek i tymianek.
  4. Po około 5 minutach zalewamy wszystko bulionem i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia.
  5. Dodajemy zgrillowanego kalafiora i doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu około pół godziny.
  6. Jednocześnie topimy smalec gęsi na patelni i smażymy rybę.
  7. Po upływie 30 minut wyłączamy wywar i całą zawartość blendujemy na gładką masę.
  8. Dodajemy mlek kokosowe i rybę i jeszcze chwilę gotujemy.
  9. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i paskami boczku

Leave a Reply