Kiedy masz ochotę na danie jednogarnkowe, w dodatku z makaronem, proponujemy nasze pesto. Makaron warzywny to super alternatywa dla osób na dietach eliminacyjnych. To, że Twoje ciało reaguje np. na gliadynę, nie znaczy, że odpuszczasz ulubione dania.
Składniki:
Sos pesto:
- 3 szklanki świeżych liści bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- ½ łyżeczki soli morskiej
Pasta:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 400g polędwicy z indyka
- 2 duże cukinie
- ½ pęczka szparagów (około 12 łodyg),
- Sól morska
- Cukinie dokładnie myjemy i wraz ze skórą obieramy na cienki makaron (zoodles). Rozkładamy na desce i solimy, by pozbyć się nadmiaru wody. Odstawiamy na około 20 minut.
- Wszystkie składniki sosu pesto umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładka masę.
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
- Szparagi myjemy i usuwamy twardy koniec. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Na głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy na nim polędwicę około 5 minut.
- Dodajemy szparagi i smażymy maksymalnie 5 minut.
- W trakcie smażenia osuszamy zoodles z nadmiaru wilgoci.
- Dodajemy zoodles do mięsa i szparagów i delikatnie podduszamy.
- Po około 3 minutach, gdy zoodles zmiękną, dodajemy sos pesto i dokładnie mieszamy.
Smacznego!