was successfully added to your cart.

Koszyk

Fani meksykańskich przysmaków mogą śmiało skorzystać z mojej propozycji na pyszne śniadanie. Wszystko, co znajduje się wewnątrz chrupkiego taco zależy od Waszych gustów smakowych. Wegetarianie mogą pominąć ostatni aspekt farszu a mięsożercom polecam pieczoną golonkę. Połączenie białka ze skrobiowymi plantami może okazać się wyzwaniem dla jelit, dlatego też ostrożnie z ilością golonki.

Składniki:

TACO

  • 3 plantany w różnych stadiach dojrzałości (od tego też zależeć będzie ich kolor w efekcie końcowym)
  • ½ szklanki płynnego oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • Ewentualnie sól
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę (a’la humus).
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką stołową smarujemy placki dowolnej wielkości.
  4. Pieczemy przez 10 min bez względu na uzyskany kolor.
  5. Najlepiej serwować po całkowitym wystudzeniu.

 

Pieczona golonka indycza

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka liści kolendry
  • sól
  • 3 łyżki płynnego tłuszczu (smalec gęsi, olej kokosowy)
  1. Golonki myjemy i osuszamy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy starty imbir, sok z cytryny, sól, kolendrę, tłuszcz i dokładnie mieszamy.
  3. Golonki zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w lodówce.
  4. Następnego dnia mięso pieczemy w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.

 

Sałatka ogórkowa z dressingiem pietruszkowym:

  • 1 duży ogórek zielony krojony w ćwiartki
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczęk natki pietruszki
  • Sól morska
  • Łyżeczka soku z cytryny

 

  1. W blenderze umieszczamy oliwę, natkę bez twardych łodyg, sól, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia łączymy ogórki z zimnym dressingiem.

 

TACO:

  1. W środek wystudzonej tortilli kolejno układamy: mix sałat, pieczone mięso z golonki indyczej, sałatka ogórkowa

[starbox]

 

Leave a Reply